dimecres, 25 de juliol del 2012

Sant Jaume

Hui és 25 de juliol,dia Sant Jaume.Ahir va ser Santa Marta i demà Santa Anna.Són tres dates que sempre recorde,em resulta anecdòtic i a més són tres noms que m'agraden molt i que no m'importaria posar a algun fill o filla.També els recorde perquè la meua iaia va morir dia de Santa Anna i vaja, és una anècdota no gens agradable.
Em venen al cap les nits d'estiu al carrer on vivia quan era menuda. Aquell carrer que congregava un bon grapat de xiquets a jugar baix la llum d'uns fanals que eren testimonis de carreres i jocs de carrer. La remor, els crits de veus de xicalla posava nerviós a més d'un veí que venia a Oliva buscant tranquil·litat i trobava en aquell carrer un lloc on el so dels balons o d'altres objectes, feia de banda sonora,amb la companyia d'alguna xitxarra o d'algun grill.
La mare ens preparava el que nosaltres coneixíem com berenar-sopar.Solia ser un entrepà d'ou amb tomaca, o de molles de peix, o de qualsevol companatge ens donara energies fins les 23'30,hora en la que havíem d'anar tornant a casa,com fan les raboses quan van al seu cau.
Els jocs eren variats, però per aquestes èpoques feiem el famós farolet o el "sereno" amb melons xicotets que el nostre iaio Rafelet ens portava del Gorg.Aleshores,a boqueta nit,ens traiem la cadira i el poal i ens posàvem a buidar la molla.Després els més majors ens feien els dibuixos i anàvem entonant la cançó que entonaríem mentre feiem el tradicional passeig.Tocava també buscar per algun calaix un ciri per acabar aquella obra d'art,que en uns dies, s'ompliria de mosquits i acabaria en algun poal del fem.
I hui,ací al meu carrer,no ha passat cap xiquet amb sereno.Fa unes hores,hem anat a passejar i hem escoltat una dolçaina i un tabal,tocant bastant mal,per cert,però ho celebraven i això és el més important.A veure si el proper estiu,podem fer algun farolet,que per ací hi ha bona colla de xiquets ja.

1 comentari:

mamallor ha dit...

Tens raó, apunta a l'agenda per a l'any que ve fer la festa dels fanalets al barri de Burguera. Aquestes costums no s'haurien de perdre.Anirem abans a casa el tio Juan i li farem l'encomanda de melonets.